LET OP  Cacaoprijzen blijven stijgen! Houdt onze (actuele) prijzen goed in de gaten. Vergelijk met andere aanbieders.
0

Winkelwagen

WIJZIG Winkelwagen

Bestellen

Borstplaat

Borstplaat. Wie kent het niet? Als er één oer-Hollands zoet seizoen product is, dan is het wel borstplaat. Gek eigenlijk dat van een heerlijk product als borstplaat, alleen genoten wordt in de laatste twee maanden van het jaar. Om deze reden wordt het ook alleen geproduceerd in deze tijd van het jaar. Net als meerdere zoetigheden die enkel in de sinterklaasweken over de toonbank vliegen, denk aan pepernoten, taai-taai poppen en chocoladeletters. Wat ons betreft komt hier op termijn verandering in. Wij zijn namelijk van mening dat borstplaat niet alleen lekker is in de decembermaand maar het hele jaar door. Weliswaar in een andere vorm met andere smaken en wellicht een andere naam, maar de smaak van borstplaat is het hele jaar lekker!

Wat is borstplaat?

Borstplaat is een zoet product, dat als hoofdbestanddeel bestaat uit suiker. De naam borstplaat komt voort uit de functie die het product vroeger had. Het werd gebruikt als een medicijn als iemand verkouden was. Het zou helpen bij het tegengaan of verzachten van hoesten. Een combinatie van suiker, melk of water met een smaakstof zoals vanille en cacao werd dan een mengsel, dat dan in platte vorm gegoten werd op een plaat. Van deze grote plaat werden dan kleinere tabletten gemaakt, die oraal ingenomen moesten worden, om kwalen rondom de borst (keelpijn, hoesten, etc) tegen te gaan. Tegenwoordig kennen we borstplaat enkel nog als luxe delicatesse dat alleen nog rondom de periode van het Sinterklaasfeest gemaakt en gegeten wordt.

Borstplaat Sinterklaas

Borstplaat kunnen we scharen onder echt traditioneel snoepgoed. Het is seizoensgebonden en alleen verkrijgbaar tijdens de Sinterklaastijd in de maanden oktober november en december. Van oudsher is het een luxe snoepgoed product. Het werd eigenlijk alleen gebruikt bij grote feesten die uitgebreid gevierd werden, zoals een bruiloft en het Sinterklaasfeest, wat in Nederland altijd groots gevierd werd en nog steeds groots gevierd wordt. Vroeger maakte suiker bakkers rondom Sinterklaas van borstplaat verschillende figuren (dieren, harten, beeldjes, bladeren, etc). Het stamt al uit de tijd van rond 1510 (in België werd het voor het eerst gemaakt). Toen werd het nog niet gelijk borstplaat genoemd, maar suikerwerk. Tegenwoordig is het nog steeds een luxe snoep product, maar in verhouding een stuk beter betaalbaar dan vroeger. Toen was het echt alleen weggelegd voor de rijken.

Soorten

Er zijn verschillende soorten borstplaat. De meest populaire soorten zijn roomborstplaat, vruchtenborstplaat en suikerborstplaat. Roomborstplaat is het minst lang houdbaar door de melkvetten die in het product verwerkt zitten, deze melkvetten zorgen er voor dat roomborstplaat sneller bederft dan de andere twee varianten. Echter heeft roomborstplaat wel de lekkerste en volste smaak. Mocht u borstplaat willen kopen of inkopen dan raden wij altijd aan om dit per week te doen. Bij ons zit u altijd goed want wij produceren zelf en leveren vanaf begin september tot begin december elke week door heel Nederland!

De andere twee varianten (vruchten- en suikerborstplaat) bevatten namelijk geen melkvetten en juist dit verschil zorgt ervoor dat deze twee langer houdbaar zijn maar zijn daardoor ook minder romige en vol van smaak.

Vormen

Zoals eerder beschreven kan borstplaat in allerlei soorten vormen gemaakt worden. U ziet rond de Sinterklaasperiode in de meeste banketbakkerijen in Nederland de borstplaat liggen in de vorm van een rondje.
Wij maken de borstplaat ook in deze vorm met een diameter van 38mm en een hoogte van 6mm. Uiteraard zijn er bij verschillende bakkerijen in Nederland ook andere borstplaat vormen te vinden. Maar de meest traditionele en herkenbare borstplaat is toch de ronde schijfjes.

Waarom roomborstplaat i.p.v. suikerborstplaat?

Men kiest voor roomborstplaat i.p.v. suikerborstplaat, omdat deze zachter is qua structuur en zachter is dan suikerborstplaat door de extra toevoeging van slagroom. Suikerborstplaat is direct na het productieproces ook nog zacht, maar wordt naar mate de tijd vordert sneller harder, doordat de gebruikte suiker uitkristalliseert. Ook gaat het water dat gebruikt is tijdens het productieproces – dat zich tussen de suikerkristallen bevindt –  verdampen, waardoor de borstplaat verder uitdroogt. Dit zorgt ervoor dat het product wat vlekken krijgt en er wat doffer uit gaat zien (het verliest zijn glans). Afhankelijk van de toevoegingen die tijdens het productieproces gebruikt worden, kan borstplaat verschillende kleuren en smaken hebben, zoals vanille, chocolade en mokka smaak.

Smaken

Als u ooit borstplaat hebt gegeten, dan weet u precies over welke heerlijke smaak we het in deze alinea gaan hebben (al valt over smaak niet te twisten natuurlijk). Mocht u borstplaat nog nooit gegeten hebben, dan raden we het u zeker aan om eens te proeven. Het is behoorlijk zoet van smaak en nadat u het in uw mond hebt gestopt, voelt het heel bros aan en smelt het eigenlijk direct weg op uw tong. De smaak wordt bepaalt door de toevoegingen en smaakstoffen die er tijdens de productie aan toegevoegd worden. Populaire smaken zijn chocolade borstplaat, vanille borstplaat en mokka borstplaat. Deze smaken hebben wij rond de periode van Sinterklaas volop in voorraad. Ook leveren wij borstplaat assorti, een mix van vanille, chocola en mokka in één doos met een verhouding van 2:1:1 (2 rijen vanille, 1 rij mokka, 1 rij chocola).

Neem contact met ons op voor meer informatie over onze borstplaat, of geef uw bestelling aan ons door.

Overzicht van onze borstplaat producten